Faceți parte din categoria persoanelor care sunt îndrăgostite de sarmalele aburinde sau delicioasa varză cu carne? Puteți încerca ceva cu totul și cu totul deosebit: două preparate, pe care să le pregătiți după o rețetă ce se pare că datează din anul 1695!

Adăugați vin pentru un gust deosebit

Rețetele de mai jos se păstrează și acum în cea mai veche carte de bucate tipărită în Transilvania, numită Cartea de bucate de la Cluj din anul 1695. Că este sau nu adevărat, că în acel an, se gătea cu ghimbir, asta nu putem știi cu siguranță, însă rețeta de sarmale vă asigur că este deosebită…

Iată cum sună rețeta pentru senzaționalele sarmale: “Se mărunțește frumos varza murată. Între timp, trebuie tăiate mărunt cu cuțitul de tocat carne și amestecate carnea crudă de vită și slănina, iar în amestec trebuie pus piper, ghimbir și sare, toate pisate. Când este făcut, se învelește câte o bucată din amestecul de carne în câte o frunză de varză, dar mai înainte se taie partea groasă, adică cotorul frunzei. Se pun în oală împreună cu varza mărunțită și se fierb bine. Când s-a făcut, se pune în ea puțin vin. Va avea gust mai bun. Se așează pe masă în oală. Dacă se piperează, va avea gust mai bun”.

Varza cu carne, o mâncare pe sufletul ardelenilor

O altă rețetă apare în vechea carte de bucate se referă la prepararea verzei cu carne: “Se pune la fiert varza murată frumos, mărunțită cu slănină, când s-a fiert, se scoate într-o ceașcă, în care se află smântâna, zeama în care a fiert varza și, amestecând bine, se toarnă în oală, peste varză. Cu cât se pune mai multă smântână, cu atât va fi mai bună. Dacă se poate pune și niște carne frumoasă de vită, va fi cu atât mai frumoasă și mai bună. Iar pentru a avea gust mai bun, toarnă și un păhărel de vin bun”.

SURSA

Ceva mai bun nu există! Sarmale cu ghimbir, preparate după o rețetă foarte veche!