Sfântul Proroc Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, este prăznuit în calendarul ortodox pe data de 5 septembrie.
În fiecare an, la această dată, creștinii ortodocși îi pomenesc pe Sfântul Proroc Zaharia și pe Dreapta Elisabeta, părinții Sfântului Ioan Botezătorul. Zaharia a fost preot în Templul din Ierusalim, iar soția sa, Elisabeta, era descendentă din neamul lui Aaron și sora Sfintei Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Aceștia au trăit în timpul regelui Irod cel Mare, cunoscut pentru masacrul pruncilor.
Minunea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul
Deși Elisabeta era stearpă, Dumnezeu i-a ascultat rugăciunile și a trimis pe Arhanghelul Gavriil să-i vestească lui Zaharia că vor avea un fiu. Acest fiu avea să fie plin de Duh Sfânt încă din pântecele mamei sale și să devină un mare profet al Domnului.
Zaharia, însă, nu a crezut mesajul îngerului și, ca urmare, a rămas mut până la nașterea fiului său. După ce a scris pe o tăbliță că numele copilului va fi Ioan, i-a revenit glasul și a înălțat „Cantarea lui Zaharia” în fața Domnului.
Protecția Divină și Moartea Martirică a Sfântului Zaharia
Pentru a-l proteja pe micuțul Ioan de ordinul lui Irod, care poruncise uciderea tuturor pruncilor sub un an, Elisabeta a fugit cu copilul și s-a ascuns într-o peșteră de dincolo de Iordan. Zaharia, rămas în Templu, a fost ucis cu sabia între altar și templu. Curând după aceasta, și Elisabeta a murit în pustie, lăsându-l pe Ioan singur.
În anul 2003, pe unul dintre pereții mormântului său din Anesalom, a fost descoperită o inscripție din secolul al IV-lea: „Acesta este mormântul lui Zaharia, martirul, sfântul, preotul, tatăl lui Ioan.”
Tradiții și Recomandări pentru 5 Septembrie
Astăzi, este bine să aprindem lumânări pentru sănătatea părinților noștri sau în amintirea celor adormiți.
Calendar Ortodox – 5 Septembrie 2024
Sfântul Zaharia a slujit ca preot în Ierusalim în timpul regelui Irod Idumeul. El și Elisabeta, sora Sfintei Ana, au trăit o viață dreaptă în fața lui Dumnezeu. Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul a fost o mărturie a vieții lor cinstite.
„Scris este că din rodurile lor îi veți cunoaște, căci rodul pomului bun nu poate fi rău. Și astfel s-a împlinit ceea ce s-a spus: Dacă rădăcina este sfântă, sfinte sunt și ramurile. Ramura cea sfântă, Ioan, a crescut din rădăcina sfântă.” (Viețile Sfinților)
Canon de Rugăciune către Sfântul Proroc Zaharia
Canon de rugaciune catre Sfantul Proroc Zaharia, sarbatorit pe 5 septembrie in calendarul crestin
Apa trecand-o ca pe uscat si din rautatea Egiptului scapand, israeliteanul striga: Mantuitorului si Dumnezeului nostru sa-I cantam.
Pomenirea proorocului Tau laudand-o, ma rog sa-mi ajute darul Duhului cu mijlocirea ta, graind: sa cantam Mantuitorului si Dumnezeului nostru.
Aflandu-se viata ta fara prihana, ai fost impodobit cu podoaba preotiei si cu razele cele luminoase ale prorociei, graitorule de cele Dumnezeiesti, fericite.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Dupa Lege fiindu-ti capul luminat cu cununa, Sfinte Zaharia, ca un aratator de cele sfinte, graiai: sa cantam Mantuitorului si Dumnezeului nostru.
Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin (a Nascatoarei).
Fiind imbracat cu haina cea lunga pana la picioare, ca Aaron ai insemnat pe Fecioara care a odraslit din radacina lui Iesei; pe Ceea ce a purtat in pantece pe Mantuitorul.