Există foarte multe lucruri care sunt necesare pentru pregătirea unei înmormântări. Persoanele care se află în familia omului care a trecut în neființă trebuie să pregătească și câteva obiecte importante, cum ar fi și prosoapele. Iată de ce se dau prosoape la înmormântare, dar și care este explicația acestei tradiții românești!

La înmormântări se oferă prosoape, dar există o explicație clară pentru acest lucru. Iată ce spun tradițiile românești despre acest obicei!

Bătrânii ne explică de ce se dau prosoape la înmormântare
La o înmormântare se oferă prosoape dascălului, preotului, dar și unor persoane careparticipă la cortegiul funerar. Se dau prosoape la înmormântare, fiindcă se dorește ca persoanele care primesc acest lucru să își amintească mereu de persoana trecută în neființă, dar și să cinstească amintirea acesteia.

Dacă vă întrebați câte prosoape se oferă la înmormântare, ei bine, acest lucru depinde de alegerea familiei. În general se oferă prosoape persoanelor care vin la începutul procesiunii de înmormântare, persoanelor care duc sicriul sau rudelor mai apropiate.

Ce rol au batistele care se dau la înmormântare
În timpul slujbei de înmormântare are loc oferirea unei batiste împreună cu o lumânare de către familie pentru persoanele care au venit să-și ia rămas bun de la persoana care a trecut în neființă.

Batista simbolizează tristețe și lacrimi. Aceasta are rolul de a-i alina pe cei care se află în suferință și de a le oferi credință și putere pentru a merge mai departe. După ce a avut loc înmormântarea, batista se poate păstra sau se poate dona, în funcție de ce vrea fiecare să facă cu ea.

Alte lucruri necesare la o înmormântare
Pentru înmormântare trebuie să pregătiți următoarele: 0,7 litri de vin, 1 litru de ulei, cărbune, tămâie, un borcan cu arpacaș pentru colivă, dar și 40 de lumânări. De altfel, familia care pregătește înmormântarea trebuie să aranjeze pachete care se vor oferi mai apoi drept pomană. În pachete trebuie să existe o lumânare, un colac și alimente de post, dacă este cazul.

De ce se dau prosoape la înmormântare. Explicația acestei tradiții românești