Cei care locuiesc la bloc trebuie să respecte o serie de reguli stricte pentru a-și putea amenaja grădina din fața scării conform normelor impuse de primărie. Aceste reguli includ necesitatea unei autorizații pentru plantare sau amenajare și sancțiuni aspre pentru cei care nu respectă prevederile legale.

Când să plantezi flori lângă bloc și ce reguli trebuie să respecți
Instituirea unor reguli pentru gospodărirea municipiului a devenit o practică din ce în ce mai des întâlnită în mai multe orașe din România. Un exemplu în acest sens este Galați, unde Consiliul Local a adoptat un regulament care impune unele restricții privind amenajarea spațiilor verzi din fața blocurilor.

Potrivit acestui regulament, plantarea de arbori și arbuști fructiferi de orice fel pe domeniul public sau în aliniamentele stradale este strict interzisă. De asemenea, locuitorii nu au voie să culeagă plante medicinale, fructe sau iarba de gazon de pe domeniul public, să practice jocuri sportive sau să agațe anunțuri fără aprobarea primăriei. Încălcarea acestor reguli poate atrage amenzi de până la 2.500 de lei.

Cum poți îngriji spațiul verde din fața blocului conform legii
Există totuși excepții de la aceste reguli stricte. Conform legii, locatarii pot să îngrijească spațiul verde din fața blocului doar cu acordul tuturor proprietarilor, în urma unei decizii a Adunării Generale a Asociației de Proprietari. De asemenea, primăriile din diverse localități implementează programe de reamenajare a grădinilor de bloc, oferind fonduri pentru întreținerea acestora.

Regulamentul de bloc pe care mulți locatari îl ignoră
Un alt aspect important este regulamentul de bloc, care stabilește normele de comportament și de folosire a spațiilor comune din imobil. Acest regulament trebuie adoptat și respectat de toți locatarii, indiferent dacă sunt proprietari sau chiriași. Nerespectarea regulamentului poate atrage amenzi între 500 și 10.000 de lei, în funcție de gravitatea încălcării și consecințele acesteia.

Conform legii 196/2018, toate persoanele care intră în blocul respectiv, indiferent de statutul lor, sunt obligate să respecte regulamentul de bloc. Acest aspect este reglementat pentru a asigura un mediu de locuit plăcut și sigur pentru toți locatarii.

În concluzie, respectarea regulilor impuse de primărie și de regulamentul de bloc este esențială pentru o conviețuire armonioasă în comunitatea de bloc. Amenajarea spațiilor verzi în conformitate cu normele legale și cu acordul tuturor locatarilor poate contribui la îmbunătățirea aspectului estetic al imobilului și la creșterea calității vieții în comun.

SURSA : https://femina.ro/

Amenzi, atenție, de 2.500 de lei, pentru cei care plantează zambile în fața blocului, fără să ceară permisiunea de la Primărie!