Gogonelele murate sunt delicioase în toată perioada anului, nu doar în sezonul rece. Gustul de murături proaspete, ferme, poate să contureze orice prânz sau cină la perfecție.
În plus, murăturile aduc multe beneficii pentru sănătate, pentru că procesul de fermentare distruge bacterii care creează acid lactic. Zeama murăturilor conține multe vitamine și antioxidanți.
Rețeta de gogonele garantează, prin folosirea hreanului, că acestea vor rămâne ferme. Un sfat de care trebuie să ținem cont este legat de temperatura zilei în care punem murăturile. Este de preferat să alegem o zi mai răcoroasă.
Ingredientele de care avem nevoie pentru gogonelele murate:


Pentru un borcan de 1,7l avem nevoie de:
1kg de gogonele
3 fâșii de hrean
6 căței de usturoi
un morcov tăiat rondele
un ardei iute
câteva bucăți de țelină tăiate subțire
cimbru uscat
fruze de țelină
sare
Pentru început, este foarte important ca gogonelele să fie proaspete și să nu aibă lovituri. Acestea se spală foarte bine, în mai multe ape și se scurg foarte bine de apă. Dacă unele dintre gogonele sunt mai mari, acestea se pot tăia în jumătăți.
Urmează pregătirea celorlalte ingrediente, pentru a avea totul la îndemână atunci când montăm murăturile în borcane. Usturoiul se curăță, țelina și morcovul se taie în rondele. Hreanul, ardeiul și frunzele de țelină se feliază subțire.
Borcanele se spală și se lasă la uscat. De preferat este să folosim capace noi pentru a ne asigura că vor sigila compoziția. Pentru început, se pun în borcan bucățile de cimbru uscat, o bucată de hrean și câteva rondele de morcov și țelină.
Gogonelele se așează în borcan cât mai bine, îndesându-le în așa fel încât să nu rămână foarte mult spațiu liber. Apoi, se adaugă usturoi, ardeiul iute și încă două bucăți de hrean. Înainte să punem saramura, adăugăm deasupra cimbru, hrean și o frunză de țelină.
Cum se face saramura pentru gogonelele murate
Această saramură presupune folosirea a 20 de grame de sare la un litru de apă. În funcție de cantitatea dorită, folosiți aceste măsuri. Apa se lasă la clocotit timp de cinci minute, împreună cu sarea, pentru a se dizolva. Apoi, trebuie să așteptăm ca saramura să ajungă la o temperatură potrivită, nici prea clocotită, dar nici rece.


Saramura trebuie să fie fierbinte. Puneți borcanele pe o tavă de metal, pentru a nu sparge borcanele atunci când adăugați lichidul fierbinte. Puneți saramura în recipiente treptat.
Punem capacele, le sigilăm foarte bine și depozităm gogonelele la un loc răcoros și umbros. Rețeta de gogonele este gata, folosind doar ingrediente naturale.
Murăturile de toamnă sunt deliciose, fie că vorbim de gogonele, de varză murată, castraveți sau gogoșari!

Navigare în articole

Gogonele murate la borcan – rețeta cu care nu poți da greș