Factorul principal care a declanșat boala ce a dus la moartea Ronei Hartner rămâne necunoscut, însă în anul 2019, artista a învins anterior această afecțiune.

Ce a declanșat boala care a răpus-o pe Rona Hartner

Medicul Vlad Ciurea a explicat atunci pașii care au contribuit la recuperarea sa, dar evoluția ulterioară a bolii a dus la tragicul sfârșit la data de 23 noiembrie 2023.

Artista s-a confruntat cu o boală severă, fiind diagnosticată cu cancer la plămâni și metastaze la creier vara aceasta.

Despre această afecțiune a aflat recent și, deși a crezut că a depășit-o rapid printr-un tratament miraculos indicat de medici, ea, din păcate, a pierdut lupta. În 2019, artista a fost diagnosticată anterior cu cancer la colon și ficat.

“Medicul neuorchirurg Vlad Ciurea a explicat că stresul reprezintă factorul principal în declanșarea cancerului.”

“Prin genele din corpul uman se transmite tot, de la stră-stră-străbunicii noștri. Acolo sunt acumulate toate. Eu sunt sigur că am și gena cancerului și gena hipertensiunii și gena diabetului, dar n-am făcut niciuna dintre bolile astea.”

“Când se activează? Când intri într-o anumită stare: depresie, supărare, nervi. Atunci se activează, ca și cum un pianist ar apăsa pe o clapă. Și apare neoplazia (procesul patologic de formare a unui țesut tumoral – n.r.).”

“Când apare neoplazia cel mai frecvent? La stres. Feriți-vă de stres! Stresul provoacă cea mai mare dereglare în creier și în tot organismul“, a explicat profesorul Vlad Ciurea,

Autovindecarea poate fi luată în calcul
De altfel, atunci când a anunțat că boala a recidivat, Rona Hartner a recunoscut că nu a avut suficientă grijă de ea de când s-a îmbolnăvit prima dată și că a fost destul de stresată.

“A apărut un cancer în faza patru, din nou, pe fond de stres sigur și mă lupt cu el. Acum aștept rezultatele de la biopsie și o să fac ce am de făcut. Nu simt nimic fizic, în sensul că este obositor să ai un cancer în corp, deci da am o stare de oboseală permanentă.”

“Am un suflu foarte scurt și nu prea reușesc să respir destul de bine ca să pot să cânt la capacitate. Dar o să încerc, dacă văd că nu o să mă descurc, o să anulez spectacolele pe o perioadă și le reiau după ce îmi revin”, spunea Rona Hartner în urmă cu câteva luni,

De altfel, medicul a subliniat că autovindecarea nu este exclusă. Pacienții care au grijă de ei, țin post și se roagă- așa cum obișnuia să facă și regretata Rona Hartnet, au șanse să-și revină.

“Autovindecarea nu trebuie exclusă. Am avut pacientă o măicuță, cu o boală cerebrală foarte gravă. Am operat-o pe creier, dar speranța de viață era de șase luni. A mai trăit cel puțin încă trei ani. A făcut doar această operație, nu a mai continuat cu altă operație, nici cu radioterapie.”

“A continuat cu rugăciuni și post, iar postul curăță organismul. Ea se ruga, celealte măicuțe din jurul ei se rugau pentru ea. Trei ani știu sigur că a mai trăit, nu știu ce s-a întâmplat după aceea. Dar pentru acei trei ani în plus a contat această capacitate mentală de autovindecare. Deci, în niciun caz, autovindecare nu trebuie îndepărtată“, a mai spus neurochirurgul Vlad Ciurea.

Medicul Vlad Ciurea a spus ce activeaza boala de care suferea Rona Hartner: “Provoaca cea mai mare dereglare in creier…