Smochinele sunt fructe delicioase, dulci și nutritive, ce pot fi savurate proaspete, uscate sau în diverse rețete. În timp ce smochinii sunt adesea cultivați în climate mediteraneene, poți reuși să îi cultivi cu succes și în alte regiuni, cu îngrijire și atenție potrivite. O modalitate interesantă și economică de a începe propriul tău smochin este să folosești o smochină cumpărată din magazin. În acest articol, vom oferi un ghid detaliat pas cu pas despre cum să crești un smochin dintr-o smochină cumpărată din magazin.

 1. Adună Materialele Necesare

Înainte de a începe procesul, asigură-te că ai la îndemână toate materialele și uneltele necesare. Iată de ce vei avea nevoie:

 • O smochină coaptă din magazin
 • Un ghiveci mic (aproximativ 15-20 de cm în diametru) cu găuri de drenaj
 • Sol de ghiveci de înaltă calitate
 • Un ghiveci sau container mai mare pentru transplantare
 • Foarfece de tuns
 • Fertilizator (echilibrat, cu eliberare lentă)
 • O locație însorită pentru smochinul tău
 1. Alege Varietatea Potrivită de Smochine

Este esențial să identifici varianta de smochină a fructului pe care l-ai cumpărat. Există multe varietăți diferite de smochine, fiecare cu cerințe ușor diferite de creștere. Varietăți comune includ Black Mission, Brown Turkey, Celeste și Kadota, printre altele. Cunoașterea varietății te poate ajuta să oferi cea mai bună îngrijire pentru copacul tău.

 1. Extrage Semințele

Pentru a crește un smochin dintr-o smochină cumpărată, va trebui să extragi semințele. Începe prin a tăia smochina în jumătate și scoate cu grijă semințele. Clătește-le pentru a îndepărta orice pulpă și lasă-le să se usuce la aer.

 1. Plantează Semințele

Plantează semințele de smochin într-un ghiveci mic cu sol de ghiveci de înaltă calitate. Plantează-le la aproximativ jumătate de centimetru adâncime și udă-le bine. Asigură-te că ghiveciul are găuri de drenaj pentru a preveni acumularea de apă.

 1. Oferă Condiții Optime

Smochinii prosperă în plin soare, așa că așează ghiveciul într-o locație însorită, cum ar fi o fereastră orientată spre sud sau în aer liber, într-un loc cu multă lumină. Smochinii preferă și solul bine drenat, deci asigură-te că ghiveciul are un drenaj corespunzător.

 1. Udare

Menține solul constant umed, fără a fi în exces de ud. Udarea ar trebui făcută atunci când prima parte de deasupra solului se simte uscată. Amintește-ți că udarea excesivă poate duce la putrezirea rădăcinilor, așa că fii precaut.

 1. Transplantează la Nevoie

Pe măsură ce smochinul tău crește, s-ar putea să fie nevoie să-l transplantezi într-un ghiveci sau container mai mare. Smochinii se dezvoltă bine în containere și pot fi menținuți la dimensiuni gestionabile astfel. Replantarea ar trebui făcută când sistemul de rădăcini devine aglomerat.

 1. Tăiere

Tăierea regulată este importantă pentru a-ți modela smochinul și a încuraja producția de fructe. Taie în timpul sezonului de repaus (iarna) pentru a înlătura ramurile moarte sau slabe și pentru a-ți da forma dorită copacului.

 1. Fertilizează

Smochinii beneficiază de fertilizare regulată. Folosește un fertilizator echilibrat, cu eliberare lentă, pentru a furniza nutrienții esențiali. Urmează instrucțiunile producătorului pentru ratele de aplicare.

 1. Răbdare

Creșterea unui smochin dintr-o smochină cumpărată necesită timp și răbdare. De obicei, smochinii încep să producă fructe după câțiva ani. Fii răbdător și continuă să ai grijă de copacul tău cu atenție.

Concluzie

Creșterea unui smochin dintr-o smochină cumpărată este o experiență satisfăcătoare, care îți permite să te bucuri de roadele muncii tale timp de ani de zile. Urmează acești pași și oferă îngrijirea și atenția corespunzătoare pentru a reuși să-ți cultivi propriul smochin și să te bucuri de smochinele dulci și delicioase pe care le produce. Nu uita să alegi varietatea potrivită de smochine, să oferi condiții optime de creștere și să fii răbdător pe măsură ce smochinul tău crește și începe să dea roade. Să ai parte de o creștere plăcută a smochinului!

Învață cum să plantezi si sa cresti un smochin în ghiveci dintr-un smochin cumpărat din magazin – Găsești ghidul complet în primul comentariu