Izolarea unei locuinte este acum parte integranta a procesului de constructie. Metodele sunt diverse, evoluand in timp de la banala placa de polistiren pana la mijloace noi, ecologice si mult mai eficiente, care asigura un confort superior, indiferent de tipul locuintei si climat. Astazi vom examina izolatia cu fibra de celuloza, o solutie moderna, ecologica si perfomanta de izolare termica si fonica, care devine tot mai populara in Romania. Vom vedea, pe langa avantajele acestei metode, si cat costa izolatia cu celuloza.

Haideti sa vedem, mai intai de toate, ce este celuloza si de ce recomandam aceasta optiune cand vine vorba de izolarea unei locuinte. Fibra de celuloza este un material organic obtinut prin reciclarea hartiei ziarelor si revistelor, ignifugat, aditivat cu solutie antiseptica pentru prevenirea aparitiei ciupercilor si tratat impotriva daunatorilor. Mai concret, hartia este descompusa in fibrele sale brute, amestecata cu sare de bor si apoi macinata intr-o moara. Boratul apara materialul de insecte si de mucegai, il asigura impotriva degradarii si il face rezistent la foc.

Mentionam de la bun inceput ca fibrele de celuloza se remarca prin proprietati termice deosebite, avand un indice de transfer termic inferior izolatiilor clasice cu vata minerala sau polistiren. Izolatia cu celuloza are o densitate de 30-35 kg/mc. Acesta caracteristica o mai intalnim doar la vata bazaltica care are insa un pret prohibitiv. Celuloza se aplica cu o suflanta ce ajuta la umplerea tuturor golurilor din acoperis sau din pereti, insa specialistii recomanda ca izolatia de sub acoperis precum si izolatia mansardelor sa fie de minim 20 cm pentru a putea oferi o protectie corespunzatoare.

Foarte important, de asemenea, acest tip de izolatie termica se poate folosi atat pentru pereti, podele, cat si pentru tavane si acoperisuri, asigurand totodată o protectie fonica ridicata.

In plus, celuloza ajuta si la distributia uniforma a umezelii in cavitatile unde este folosita, prevenind acumularea ei intr-o singura zona si facilitand astfel procesul de uscare. Cat priveste izolatia fonica cu celuloza, aceasta optiune este mult mai eficienta decat cea cu vata minerala. Sa ne amintim de cofrajele de oua, facute tot din celuloza, cu care se izolau eficient nu demult studiourile muzicale. Pentru izolatii fonice de mare randament se foloseste insa celuloza cu densitate mare (peste 40 kg/mc).

Pentru a avea imaginea de ansamblu privind eficienta acestui tip de izolare, va spunem ca in Finlanda, de exemplu, pana la 80 la suta dintre case sunt izolate termic cu celuloza. Gratie acestei protectii termice ridicate, economiile la factura de incalzire pot ajunge si pana la 50 la suta. Cat priveste preturile, acestea variaza in functie de suprafata izolata si densitatea stratului de celuloza, dar, estimativ, consturile incep de la 8 euro/metrul patrat.

Surse: Arazu.ro, Romanialibera.ro, Rosamont.ro

CITESTE SI: Panou solar din cutii de bere pentru încălzire cu costuri zero. Iată cum îl construiești
O metodă de încălzire cu panouri solare realizate acasă este foarte populară printre fermierii din Europa. Panourile solare se realizează din cutii de aluminiu, de conserve, de bere sau de suc și le puteți realiza în regim propriu în doar 10 ore.

Pentru acest sistem de încălzire puteți folosi materiale pe care mulți le aveți prin curtea din spate sau prin șopron. Astfel, în primul este nevoie de o casetă de lemn, de un placaj pe care să se fixeze cutiile, de o sticlă sau de un plexiglas și de vopsea neagră mată.

Aceste panouri sunt folosite în general pentru ferme. Un astfel de panou poate fi realizat în doar 10 ore, spune un site cu sfaturi și instrucțiuni, consultat de Agrointeligența.

Iată de ce aveți nevoie:

– O ramă de geam vechi sau, preferabil construirea unei casete din lemn – dimensiunea ei va determina și numărul necesar de cutii de aluminiu. În imagine s-a folosit o ramă de 120 m X 60 cm, pentru care sunt necesare 72 de cutii goale de bere sau de suc
– 4 placaje, dar care să nu fie din lemn de plop sau de pin
– Izolație pentru placaje – carton
– Spumă izolatoare
– Un tub pentru aerisire
– O bucată de plexiglass sau de sticlă
– Bandă adezivă (pentru asamblare și ultimele finisări)
– O placă de pal
– Vopsea neagră sau spray
– Un ventilator de la un computer
– Gură de aerisire
– Suruburi și cuie
– Unelte.

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să colectați cutiile de aluminiu, toate în stare impecabilă și să le dați cu șmirghel, pentru ca vopseaua neagră să se prindă mai bine.

Având în vedere că aceste cutii trebuie să asigure circulația aerului, se taie un capăt și celălalt se găurește cu ajutorul unei bormașini. Apoi, cutiile se fixează pe rânduri în caseta de lemn.

La capătul casetei, pentru fiecare rând de cutii se face un orificiu care apoi se acoperă cu o plasă pentru a limita intrarea prafului, dar pentru a permite aerului să circule.

La celălalt capăt al cutiei de lemn se face un orificiu în placaj și se fixează un ventilator de calculator, conectat la o aerisite. Pe aici va ieși aerul cald pe care ni-l dorim în miez de iarnă, produs cu ajutorul energiei solare.

Singurul cost pentru funcționarea panoului solar este energia electrica consumată de ventilator, dar acesta nu consumă mai mult decât un computer.

Sursa: landia.ro

Uite cât te costă izolația cu celuloză! Este cea mai eficientă și ecologică metodă, iar toți mai mulți români o folosesc!