Moșii de vară sau Sâmbătă Morților este o sărbătoare dedicată pentru pomenirea morților, înaintea Rusaliilor. Această sărbătoare nu are o dată fixă. Anul acesta, potrivit calendarului ortododox, moșii de vară sunt sărbătoriți pe 26 mai.

Legat de acestă sărbătoare de dinaintea Rusaliilor, există multe superstiții. Iată ce trebuie și ce nu e bine să faci în această zi!

Cum să te ferești de pagubă și ghinion
Nu ai voie să dormi afară, să nu mergi fie la răspântii, fie la fântână deoarece în Joia Mare bântuie morții.

Să duci la biserică crengi de tei și frunze de nuc, pe care preoții le sfințesc, iar mai apoi creștinii le pun la icoană sau la streașina casei pentru că spiritele rele să ocolească gospodăria.

Împarte oale pentru că cei trecuți în neființă să aibă din ce bea apa!

De altfel, femeile nu trebuie să toarcă în această zi, deoarece colacii dați pentru pomenirea morților se întorc. Nici lațurile nu se aruncă în această zi, deoarece pot ajunge în gură morților de afară, iar ei se pot răzbuna.

Femeile să nu măture în această zi dacă vor să le fie bine!

Dacă vrei ca asupra ta să nu se abată furtuni sau pierderi, din primul fel de mâncare pe care îl gătești în această zi trebuie să dai pomană celor nevoiași. Oamenii dau de pomană și ceapă sau usturoi verde, pentru că grădină lor să rodească.

Dacă în ziua Moșilor de Vară oamenii scot apa din fântână, aceștia lasă un bănuț pentru apa celor morți. Tot ceea ce dai de pomană trebuie să fie nou și proaspăt.

Se apropie Moșii de vară! Ce să nu faci în această zi de mare sărbătoare! Aduce pagubă și ghinion!