Cum suntem în plin post, ne-am gândit că poate aveți poftă de sărmăluțe, dar bineînțeles, nu cu carne. Ce spui dacă ți-am recomanda să încerci sărmăluțele de la Mănăstirea Prislop?

Ai nevoie de:
– o varză murată mare

– 450 g ciuperci champignon

– un morcov măricel, dat pe răzătoarea fină

– o felie mică de țelină rasă

– o ceapă mare tocată fin

– 130 g orez

– 300 ml suc de roșii

– 3 linguri de pastă de roșii

– 1-3 frunze dafin

– o linguriță de cimbru uscat

– 1/2 legătură pătrunjel verde tocat mărunt

– sare

– piper proaspăt măcinat

– boabe de piper

– două crenguțe de cimbru

– un praf oregano

– 2-3 linguri ulei

– apă fiartă

Cum le preparăm?
Întâi de toate, călim ceapa tocată mărunt în 2-3 linguri de ulei, până devine sticloasă. Punem apoi jumătate din morcovul ras și le călim imreună încă un minut. Punem ciupercile tocate mărunt peste acestea și continuăm să călim până se înmoaie puțin. Acum adăugăm orezul spălat bine și scurs, cimbrul, sare, piper și pătrunjelul tocat mărunt.

Ținem pe foc încă 1-2 minute. Luăm o frunză de varză în mână și punem compoziția de ciuperci cu orez, aproximativ o lingură, pe lățimea frunzei, astfel încât să ne rămână 2 cm la un capăt și la celălat al frunzei.

Rulăm sarmaua și introducem capătul îngust înăuntru pentru a nu se desface sarmalele când le fierbem.

Tăiem julien câteva frunze de varză și le punem pe fundul oalei împreună cu restul de morcov ras și țelina rasă fin. Amestecăm sucul cu pastă de roșii și adăugăm 1/3 din cantitate peste varza tăiată julien, apoi începem să aranjăm sarmalele cu ciuperci și orez, punând pentru acestea crenguțe de cimbru și presărăm puțin oregano uscat.

Când terminăm de aranjat sarmalele, turnăm restul de suc de roșii, mai punem un rând de varză tăiată julien și boabele de piper, după care adăugăm uleiul și apa fierbinte până la nivelul sarmalelor.

Lăsăm la fiert în jur de 30 minute, la foc mediu spre mic, cu capacul pus și având grijă să completăm cu apă, dacă mai este nevoie.

La final, le punem la cuptor, pentru 45-50 minute.

Le servim calde, poftă bună!

SURSA

Sărmăluțe de post, ca la Mănăstirea Prislop. Vrei să le prepari?