Iarna ii va prinde nepregatiti pe hotelierii de la munte, care duc o lipsa acuta de angajati. Unii patroni au ajuns sa serveasca ei clientii. Ar angaja inclusiv persoane fara experienta, ofera cazare si deconteaza transportul, dar tot nu gasesc doritori. Castigurile pot ajunge la 1.000 de euro in cazul ospatarilor si chiar de doua ori mai mult pentru monitorii de schi. Pentru sezonul de iarna, in Poiana Brasov si pe Valea Prahovei, unii hotelieri ar avea nevoie sa angajeze cu 50% mai multe persoane decat in alte perioade.

Cel mai mare deficit il au la ospatari si bucatari, dar joburi libere sunt si in spa-uri si locuri de joaca pentru copii. Gabriel Rosca, reprezentant hotel: “Avem ospatar care castiga 1.000 euro pe luna.” Angajatii beneficiaza de masa gratuita. Un alt hotel ar mai avea nevoie de sase angajati in restaurant. Cum putini tineri se mai specializeaza in domeniu, angajatorii au inclusiv un program de pregatire pentru incepatori, timp in care acestia sunt platiti.

Aici sunt primiti si oameni si fara experienta. La inceput sunt ajutati de catre angajatii mai vechi, insa daca isi dau interesul dupa o luna pot ajunge sa fie mana dreapta a bucatarilor. Paula Constantinescu, sef de restaurant: ″Ii acceptam asa cum sunt, cu bune si cu rele, ca altii nu gasim.” Claudiu Ene, managerul complexului: “Decontam transportul, pentru persoanele care nu sunt din Brasov oferim cazare”.

Angajata de sapte ani intr-un hotel, doamna Valeria spune ca are permanent colegi noi. Cei mai multi pleaca dupa ce-si gasesc de lucru in strainatate. Valeria Rotaru, angajata a unui hotel: “Primim doua mese pe zi, mic dejun si pranzul, tichete de masa, salariul destul de bun”. In acest context, clientii se plang de lipsa de profesionalism a angajatilor din turism. Daniel Colceru, turist: “Lipsa de amabilitate, proasta dispozitie a chelnerilor”.

In Sinaia, patronul unor fast food-uri serveste chiar el la tejghea alaturi de sotia lui, in timp ce soacra lucreaza de zor in bucatarie. Intr-o luna, doar un om a sunat sa intrebe de job, dar nu a mai venit la interviu. Salariul porneste de la 1.500 lei, la care se adauga prime si bonuri de masa. Iulian Dobre, proprietar fast food: ″In ultima perioada m-am lovit de multi oameni care percep lucrul acesta in piata: ‘daca imi dai cu 100 de lei mai mult ca la vecinul vin la tine’”

Si monitorii de schi sunt greu de gasit in prag de iarna. Trebuie sa fie buni schiori, dar si buni pedagogi si sa dea dovada de multa rabdare cu copiii. Intr-o luna buna, un instructor de schi castiga peste 2.000 de euro, in conditiile in care, in Austria, de exemplu, sunt platiti cu 1.500 de euro pe luna.

Sursa – wow.bzi.ro

Patronii de la munte nu gasesc ospatari, desi promit salarii de 1.000 de euro pe luna! Ce trebuie sa faci sa te angajezi