Poate te intrebi deja cum sa faci jumari de porc si untura de porc. Vremea s-a racit si mai sunt foarte putine zile pana la sarbatorile de iarna cand in multe gospodarii se va taia porcul.

Asa ca astazi o sa iti arat cat de usor poti sa faci jumari si untura de porc. Doua retete dintr-o lovitura pentru ca atunci cand faci jumari de porc faci, implicit si untura de porc.

Tot ce ai nevoie este slanina de porc sare si un pic de apa. Asta in varianta, sa ii zicem moldoveneasca, cea pe care o stiu de la mama si de la bunica. Pentru ca in alte parti ale tarii, cum ar fi in ardeal de exemplu in loc de apa se pune lapte. Eu nu am facut niciodata varianta asta asa ca o sa scriu reteta pe care o stiu si pe care o mai poti gasi si in carti vechi de bucate.

Intr-una din cartile vechi de bucate (publicata in 1974), mostenita de la bunica chiar scrie pe larg despre topirea grasimilor de porc” si cred ca un mic citat din ea te va lamuri cum stau lucrurile mai ales in ce priveste tipurile de grasimi de porc.

”Grasimea de porc este de trei feluri: osanza, slanina si grasimile taiate de pe diferite locuri. Deoarece unele dintre aceste grasimi se topesc mai repede, altele mai greu, ca de exemplu slanina, sfatuim gospodinele noastre sa le topeasca a doua zi (dupa ce au stat la rece) pe fiecare separat. In felul acesta jumarile se vor praji frumos si la fel. Unturile strecurate se amesteca si se toarna in vase spre pastrare.”

MOD DE PREPARARE:

Slanina de curata de soric si se taie in bucati patrate mai mari iar cele cu bucati de carne pe ele in bucati mai mici.

Se pun intr-o cratita sau oala mai mare care sa fie smaltuita si se adauga sare
** DE RETINUT ** – cele nesmaltuite mai tarziu vor rancezi untura!

Cu ajutorul unei lingure de lemn se amesteca pe foc incet pana cand jumarile se rumenesc.
** SFAT** – daca va este teama sa nu cumva sa ardeti grasimea adaugati si putina apa.

Jumarile se scot cu strecuratoarea se lasa la racit si apoi se pot pune la frigider pentru consum.

Untura se strecoara de resturile ramase de la jumari si se pune in borcane. Se asteapta sa sse raceasca si sa se intareasca untura si apoi se inchid borcanele si se pastreaza la rece in camara (la loc intunecos si uscat) sau in frigider, *** ATENTIE! Resturile de la jumari nestrecurate pot, in timp sa duca la rancezirea unturii.

Cum să faci cele mai bune jumări și implicit untură de porc!