Biserica Ortodoxă prăznuiește mâine, 17 mai, sărbătoarea închinată Înălțării Domnului. Aceasta este una dintre cele mai mari sărbători ale creștinătății, care are loc la 40 de zile după Învierea Domnului.

Simbolistica sărbătorii Înălţării Domnului ţine de învăţăturile din cărţile sfinte, în care ni se vorbeşte despre Iisus, care s-a mai arătat o dată ucenicilor săi, pe Muntele Măslinilor, în care le-a vorbit şi le-a oferit învăţături importante pentru poporul său.

Creștinii păstrează cu mare respect și iubire această mare sărbătoare. Această zi este ultima sărbătoare când se mai vopsesc ouă. Oamenii merg cu bucatele la biserică, acolo unde se sfinţesc şi se împart mai apoi. De asemenea, de Înălţarea Domnului salutul creştinilor se schimbă din „Hristos a înviat”, în „Hristos s-a înălţat”.

De asemenea, oamenii duc la biserică frunze de nuc, care simbolizează frunzele pe care Iisus le-ar fi purtat în momentul înălțării. Aceste frunze sfinţie la biserică de Înălţarea Domnului se păstrează în casele oamenilor, precum salcia de la Florii.

După ce au participat la slujba închinată acestei sărbători, oamenii se întorc acasă și dau de pomană pentru sufletele celor plecați dintre noi. Se spune că în această zi sfântă este recomandat să fie împărțite pentru cei răposați pâine, brânză, ceapă verde și rachiu.

foto: doxologia.ro

Ce să dai de pomană azi, de Înălțarea Domnului, ca să ai spor în casă! Să nu lași ziua să treacă fără să faci asta!