O veche metodă de înșelăciune, a mașinii de cusut Sînger, este folosită din nou de hoți, pentru a-i păcăli pe oameni.

Escrocii lipesc afișe pe stradă prin care un presupus colecționar german de mașini de cusut oferă zeci de mii de euro pentru a cumpăra piese vechi, din acest tip de mașini. Astfel de afișe au apărut zilele acestea și pe străzile din Bistrița dar și din Timișoara.

Metoda funcționează astfel: Pe afiș așa zisul colecționar german scrie că va oferi între 50.000 și 60.000 de euro pentru mașini de cusut, mărci germane vechi. În momentul în care cei interesați să vândă îl contactează, acesta spune că va oferi banii doar dacă mașina este fabricată în 1894 și dacă are document de autenticitate. Cum în cele mai multe cazuri acest act lipsește, așa zisul colecționar îl pune în legătură cu un alt individ care pentru suma de 8.500 de euro îi oferă actul de autenticitate.

Problema este că după ce vânzătorul obține acel act și, fericit, vrea să îl întâlnească pe colecționar, acesta nu mai răspunde la telefon. Iar omul rămâne cu paguba. Polițiștii le recomandă tuturor să fie extrem de precauți pentru că banii pierduți astfel rareori sunt recuperați.

De asemenea, alti doi suspecți, unul din Alba Iulia şi altul din Mediaş, au fost prinși după ce au reușit să păcălească un bărbat căruia i-au luat 6000 de lei pentru un certificat fals de autentificare a unei mașini de cusut Singer.

Victima a povestit oamenilor legii că s-a întâlnit în municipiul Făgăraş cu cele două persoane,după ce au comunicat în prealabil telefonic,pentru a achiziţiona de la aceştia un certificat de autenticitate pentru maşină de cusut Singer.Victima a plătit celor doi suma de 6.000 lei în schimbul unui fals, iar după ce şi-a dat seama că a fost păcălit a anunţat poliţia. Suspecţii au fost prinşi în Făgăraş şi aveau asupra lor mai multe acte false. Escrocii au fost arestaţi.
Ţeapa cu maşini de cusut Singer nu este una nouă. Escrocii împânzesc oraşul cu afişe potrivit cărora un colecţionar german cumpără maşini Singer cu 40.000 de euro bucata. Dar respectivul achiziţionează doar maşini pereche, adică două bucăţi, la un preţ de 80.000 de euro. Dacă ai una singură, ţi se indică un număr de telefon, al altei persoane ce ar avea la rându-i o astfel de maşină. Acesta e dispus imediat să-ţi vândă maşina pentru doar 10.000 de euro. Adică, plăteşti 10.000, iei maşina şi ulterior le vinzi pe ambele cu 80.000 de euro. Singura problemă e că după ce faci achiziţia, colecţionarul german nu-ţi mai răspunde la telefon.

Acum a mai apărut şi o a doua metodă după ce presa a avertizat victimele. Escrocii spun că vor să cumpere o maşină de cusut cu 40.000 de euro, dar că au nevoie şi de un certificate de autenticitate. Le indică victimelor şi experţii cu care trebuie să vorbească. Naivii plătesc mii de lei pe un act care nu valorează nimic, în speranţa că vor obţine zeci de mii de euro.

Poliţiştii din Braşov fac apel la toţi care au fost păgubiţi să vină să depună plângere şi îi sfătuiesc pe oameni să nu cadă în plasa escrocilor.

Atenție români! O nouă țeapă ia din nou amploare în România! Sfătuiți-va părinții și bunicii să nu dea atenție acestor afișe stradale!