Întâlnire cu Știrul cu Frunză Lată

Știrul cu frunză lată, cunoscut și sub numele de știr comun, piciorul alb al omului și iarbă valurată, este o ierbă perenă adaptată să crească practic peste tot în lume. Recunoscut după frunzele sale late, ovale, cu nervuri paralele, această plantă adesea prosperă în grădini, peluze și câmpuri deschise. În timp ce mulți o consideră o neplăcere, a fost sărbătorită de secole pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate.

Proprietăți Medicinale

Știrul cu frunză lată se mândrește cu o gamă remarcabilă de proprietăți medicinale, făcându-l o adăugare valoroasă în orice dulap de medicamente pe bază de plante:

 • Antiinflamator: Frunzele știrului cu frunză lată conțin compuși naturali antiinflamatori. Când sunt aplicate topic, acestea pot reduce roșeața, umflarea și iritația cauzată de mușcături de insecte, înțepături și leziuni minore ale pielii.
 • Vindecare a Rănilor: Știrul cu frunză lată are proprietăți de vindecare a rănilor, datorită abilității sale de a stimula creșterea celulară și de a repara țesuturile deteriorate. Este deosebit de util pentru tăieturi minore, zgârieturi și abraziuni.
 • Antimicrobian: Această plantă are proprietăți ușor antimicrobiene, care pot ajuta la prevenirea infecțiilor în rănile minore și la promovarea unui proces de vindecare curat.
 • Calmant: Mucilagiul prezent în frunzele știrului cu frunză lată oferă un efect calmant, fiind benefic pentru calmarea afecțiunilor pielii precum eczemele, erupțiile cutanate și pielea uscată.
 • Sănătate Respiratorie: Consumat sub formă de ceai sau tinctură pe bază de știr cu frunză lată, poate ajuta la ameliorarea problemelor respiratorii precum tusea, răceala și bronșita, datorită calităților sale naturale de expectorant.

Poultice de Știr cu Frunză Lată pentru Alinarea Instantanee a Mușcăturilor de Insecte și Înțepăturilor

Ingrediente:

 • 3 frunze mari de știr cu frunză lată, proaspăt culese
 • 1 lingură ulei de cocos organic solid
 • 1 lingură miere locală, brută

Instrucțiuni:

 1. Recoltarea Frunzelor Proaspete de Știr: Începe prin a culege trei frunze mari de știr cu frunză lată. Asigură-te că sunt curate și fără pesticide sau contaminanți.
 2. Pregătirea Știrului: Taie frunzele de știr în fâșii mici și pune-le într-un mojar și pistil sau într-un bol rezistent.
 3. Zdrobește Frunzele: Folosind mojarul și pistilul sau partea din spate a unei linguri, zdrobește frunzele de știr până când eliberează sucurile naturale, creând o pată verde. Acest proces ajută la activarea proprietăților vindecătoare ale plantei.
 4. Adaugă Ulei de Cocos și Miere: Odată ce frunzele sunt suficient de zdrobite, adaugă 1 lingură de ulei de cocos organic solid și 1 lingură de miere locală brută la amestec.
 5. Amestecă Bine: Amestecă ingredientele în mod corespunzător pentru a crea o cataplasmă granuloasă și ușor lipicioasă. Asigură-te că uleiul de cocos și mierea sunt bine încorporate cu frunzele zdrobite.
 6. Aplică pentru Alinare Instantanee: Aplică cataplasma direct pe zona afectată de mușcătura de insectă sau înțepătură. Ar trebui să simți o alinare instantanee de la mâncărime și disconfort.
 7. Poate fi Utilizat un Plasture: Din cauza naturii lipicioase a amestecului, s-ar putea să vrei să acoperi zona tratată cu un plasture pentru a menține cataplasma în loc.
 8. Bucură-te de Alinare: Lasă cataplasma să rămână în loc cât timp este necesar pentru a atenua senzația de mâncărime și înțepătură. Poți reaplica cataplasma dacă este necesar.

Această cataplasmă de știr cu frunză lată asigură beneficiile naturale ale plantei pentru vindecare.

Crește pretutindeni, dar majoritatea oamenilor nu sunt conștienți de puterea sa