Un accident vascular cerebral (AVC) survine atunci când un vas de sânge (o arteră) care furnizează sânge către o zonă a creierului se rupe sau este blocat de un cheag de sânge. Într-un interval scurt de timp, celulele nervoase din acea zonă sunt afectate și pot muri în câteva ore.

Această situație duce la imposibilitatea funcționării corespunzătoare a părții corpului controlate de zona afectată a creierului.

Este crucial să solicitați asistență medicală pentru a recunoaște semnele de avertizare ale accidentului vascular cerebral. Această măsură este foarte importantă, deoarece poate reduce riscul deteriorării creierului și poate crește șansele de recuperare.

În cazul în care apar simptome ale unui accident vascular cerebral, este necesar un tratament de urgență, similar cazurilor de infarct miocardic. Cu cât tratamentul medical este inițiat cât mai curând după apariția simptomelor, cu atât mai puține celule nervoase vor suferi daune permanente.

Iată cele mai întâlnite simptome:

  • Inabilitatea de a rămâne conștient.
  • Sughit.
  • Slăbiciune și amețeală.
  • Probleme cu respirația.
  • Durere.
  • Schimbări de personalitate.

Pentru a reține mai ușor simptomele unui accident vascular cerebral, puteți folosi metoda FAST, utilizată și de celebrul personaj Dr. House:

F (face = față) – Rugați pacientul să zâmbească și observați dacă fața nu este simetrică sau dacă buza este căzută într-o parte.

A (arms = brațe) – Rugați pacientul să-și ridice ambele brațe și observați dacă unul dintre ele rămâne mai jos.

S (speech = vorbire) – Rugați pacientul să rostească o propoziție scurtă și observați dacă are dificultăți în vorbire sau dacă nu își găsește cuvintele.

T (time = timp) – Nu pierdeți timpul, sunați imediat la numărul de urgență, deoarece accidentul vascular cerebral trebuie tratat cât mai rapid posibil, fie medicamentos, fie chirurgical, pentru a preveni atacurile ulterioare cu potențial mortal și leziunile permanente ale creierului.

Din nefericire, majoritatea persoanelor care suferă un accident vascular cerebral nu recunosc simptomele și nu știu ce trebuie să facă în astfel de situații. Un raport publicat în revista Stroke arată că 70% dintre pacienți nu au conștientizat ce li s-a întâmplat și mai puțin de 30% dintre ei s-au adresat unui medic în primele 24 de ore pentru a primi tratament

Identificarea premergătoare a unui Accident Vascular Cerebral – Primele semne de avertizare de care să fii conștient